Világörökség
Tokaj-Hegyaljai
borvidék
A
Tokaj-Hegyaljai borvidék – 2002 óta
a Világörökség része- Magyarország történelmileg is
leghíresebb, világszerte ismert és elismert borvidéke, az ország északkeleti
részén húzódik, 3-4 km szélességben és 87 km
hosszúságban.
A sátoraljaújhelyi, valamint az abaújszántói
Sátorhegy és a tokaji Kopasz hegy közötti
háromszögben, ma 28 település közigazgatási határában
5500 ha. szőlőültetvény tartozik a zárt borvidékhez.
A termőterület különlegességét a (riolit, szeolit,
trachit, lösz),a napsütötte déli lejtők és a Tisza
és Bodrog folyó által meghatározott mikroklíma
adja. Ez utóbbiak kedveznek a Botrytis Cinerrea (nemespenész)
kialakulásának, majd az ezt követő aszúsodási folyamatnak.
A borokat a tufába vájt pincék hatalmas rendszerében érlelik, ahol az
állandó 12 C körüli hőmérséklet a Cladosporium Cellare(nemes
pincepenész) és a magas 95 % körüli páratartalom ideális
a borok érlelésére.
A
szőlőművelés gyökerei a honfoglalás előtti korra - a keltákig nyúlnak
vissza ezen a tájon.
Az írásos emlékek az 1200-as évektõl tesznek említést
a tokaji borról ( 1252-ben a turóczi prépostság alapítólevelében
), de világhírű útjára csak a XV. század közepétől
indult el. Virágkorát 1630-ban éli, amikor is Szepsy
Laczkó Máté, Lórántffy Zsuzsanna udvari papja leírja az aszúkészítés
máig használt módját.
A borvidék leghíresebb bora az aszú. A meleg nyár,a nedves korai őszi
idő, majd a kellemes, száraz vénasszonyok nyara, az optimális érés feltételének
nélkülözhetetlen kellékei. A különleges mikroklíma,az esőzések következében
kialakuló páradús levegő, a reggeli harmat és az enyhe szeptemberi,
októberi szél segítik elő a Botrytis Cinerrea kifejlõdését.
A nemespenész hatására a szőlő aszúsodni kezd, folyamatosan veszít nedvességtartalmából.
Ennek köszönhetően a szemekben lévő aroma és illatanyagok koncentrálódnak
és ezek adják az aszúborok utánozhatatlan aromáját, zamatát.
Az aszúbor készítése során a nemespenész
által keletkezett aszúszemeket, az évszázados recept alapján száraz
alapborral házasítják - 1 gönci hordó (136 liter) borhoz 3-6 puttonnyi
aszúszemet ( 1 puttony kb. 22-25 kg ) adnak. Az illat és zamatanyagok
kifejlõdéséhez több éves tölgyfahordós érlelés szükséges.
A
tokaji aszú 1703-tól már szinte az egész világon ismert,
mivel II. Rákóczi Ferenc fejedelem aszúval ajándékozta meg
XIV. Lajos francia királyt, aki a következőkkel aposztrofálta azt:
"VINUM
REGUM, REX VINORUM", azaz "A KIRÁLYOK BORA, A BOROK KIRÁLYA"
Ettől
az időponttól vált a királyok, cárok, jeles művészek (Nagy Péter,
Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert) kedvelt
italává és a diplomácia egyik legsikeresebb eszközévé. Sikerét csak
fokozta a XV. századtól kezdődő orvosi körökben elterjedt
nézet, miszerint mértékkel való fogyasztása gyógyító, regeneráló hatású,
így VINUM TOKAJENSE PASSUM néven felkerült a gyógyszertárak
polcaira is.
Nem
véletlenül mondta a Draskovics kalocsai bíborostól kapott tállyai borra
XII. Pipus pápa: "Summum pontificem talia vina decent"
(Tállyai bor illik a pápa asztalára).